• 0

Τι είναι η διαφραγματοπλαστική;

Tο ρινικό διάφραγμα βρίσκεται μέσα στη μύτη μας, χωρίζει το εσωτερικό της σε δεξιά και αριστερή ρινική θαλάμη και αποτελείται από χόνδρο και οστό. Σε μερικούς ανθρώπους το διάφραγμα αποκλίνει από τη μέση γραμμή καθιστώντας την ρινική οδό στενότερη προς τη μια ή προς την άλλη πλευρά, πάθηση που ονομάζεται σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα). Όταν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι σοβαρή, ο ασθενής αισθάνεται μόνιμη δυσκολία να αναπνεύσει από το ένα συνήθως ρουθούνι. Η σκολίωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού αλλά συχνά δεν υπάρχει εμφανής αιτία. Διαφραγματοπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που στόχο έχει τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ρινικής αναπνοής

Για ποιο λόγο να υποβληθώ σε διαφραγματοπλαστική;

Εάν έχετε δυσκολία στη ρινική αναπνοή (μπουκωμένη μύτη) ιδίως από τη μια πλευρά λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, η διαφραγματοπλαστική είναι το χειρουργείο που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε αυτό το πρόβλημά σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δεν είναι η μόνη αιτία δυσκολίας της ρινικής αναπνοής. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιου βαθμού σκολίωση χωρίς ωστόσο να τους δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Οι ασθενείς με μικρού βαθμού σκολίωση κατά κανόνα δεν χρειάζονται χειρουργείο και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αναζητηθούν άλλες αιτίες για τη δυσκολία τους να αναπνέουν φυσιολογικά. Εάν τα συμπτώματα αλλάζουν με τον καιρό ή εντοπίζονται εξίσου και στις δυο πλευρές είναι λιγότερο πιθανό ότι η διαφραγματοπλαστική θα σας βοηθήσει ακόμα και στις περιπτώσεις που έχετε κάποιου βαθμού σκολίωση. Ο γιατρός σας θα διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους μπορεί να εμφανίζετε αυτή τη συμπτωματολογία.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την επέμβαση;

Αν και η διαφραγματοπλαστική θεωρείται χειρουργείο ρουτίνας, όπως σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για τους οποίους οφείλετε να ενημερωθείτε κατάλληλα και να δώσετε τη συγκατάθεση σας πριν προχωρήσετε στην επέμβαση. Οι πιο συχνοί είναι η ρινορραγία, αιμάτωμα του ρινικού διαφράγματος, φλεγμονή, διάτρηση στο διάφραγμα, αλλαγή στο σχήμα της μύτης, απώλεια της όσφρησης, αιμωδίες (μουδιάσματα) στη μύτη, το άνω χείλος και τα πάνω δόντια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανεπιθύμητα αυτά συμβάματα δεν είναι συχνά και φυσικά δεν συγκρίνονται με το συνολικό όφελος που θα αποκομίσετε από το χειρουργείο.

Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος;

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος είναι αποκλειστικά χειρουργική. Εντούτοις  εάν συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις που επιδεινώνουν την ρινική αναπνοή όπως χρόνια ρινίτιδα (αλλεργική ή μη) τότε η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί για αυτές τις παθήσεις μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Ο χρόνος της επέμβασής κυμαίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, συνήθως διαρκεί από 40 έως 90 λεπτά και απαιτείται γενική αναισθησία (δηλαδή θα κοιμάστε). Όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί θα γίνουν μέσα στη μύτη σας και δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές. Ο χειρουργός θα ευθειάσει το διάφραγμά σας επανατοποθετώντας ή αφαιρώντας τμήματα χόνδρου ή οστού που αποκλίνουν και είναι υπεύθυνα για το πρόβλημα σας. Η τομή που θα γίνει θα συρραφεί με απορρόφησιμα ράμματα.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια μέρα και εφόσον έχουν περάσει κάποιες ώρες από την αναισθησία. Σπάνια τοποθετούνται πωματισμοί μέσα στη μύτη ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την δυσφορία που νιώθει ο ασθενής μετεγχειρητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο χειρουργός θα τοποθετήσει μέσα στη μύτη κάποια φύλλα σιλικόνης (ένα σε κάθε πλευρά) προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη του διαφράγματος και να βοηθήσει την επούλωση. Τα φύλλα σιλικόνης θα αφαιρεθούν μετά από μια εβδομάδα. Για ένα χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών η μύτη σας θα χρειάζεται κάποια φροντίδα με ρινοπλύσεις και κάποιες αλοιφές/σταγόνες που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός προκειμένου να αποκατασταθεί ο τραυματισμός που έχει επέλθει με το χειρουργείο και να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία της μύτης σας.

Τι χρειάζεται να κάνω όταν επιστρέψω σπίτι μου;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε ανάπαυση στο σπίτι για μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Αν η δουλειά σας είναι χειρωνακτική και απαιτεί την ανύψωση και μεταφορά βάρους θα πρέπει να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας για 2 εβδομάδες. Θα πρέπει να αποφύγετε άθληση για 4 εβδομάδες. Αποφύγετε ζεστά ροφήματα και φαγητά γιατί αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας. Προτιμήστε δροσερό νερό για να κάνετε μπάνιο. Μην φυσάτε τη μύτη σας τις πρώτες 48 ώρες από το χειρουργείο, ενώ μετά από αυτό το διάστημα μπορείτε να φυσάτε απαλά τη μύτη σας. Αποφύγετε το σκύψιμο και την ανύψωση βάρους. Αποφύγετε το πτάρνισμα, ωστόσο αν αυτό είναι αδύνατον προσπαθήστε να φτερνιστείτε με το στόμα ανοιχτό, προκειμένου να αποφευχθεί μεγάλη αύξηση της πίεσης μέσα στη μύτη και ενδεχόμενη αιμορραγία. Τέλος αποφύγετε περιβάλλοντα με έντονο συγχρωτισμό προκειμένου να μην εκτεθείτε σε ιώσεις και τοξικούς παράγοντες.

Θα μπορώ να ασκούμαι φυσιολογικά μετά το χειρουργείο;

Η άσκηση αποτελεί έναν καλό τρόπο να επανέλθετε στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες μετά το χειρουργείο. Εντούτοις, έντονη άσκηση μετά το χειρουργείο μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και πρέπει να αποφεύγεται. Προτείνεται περιορισμένη άσκηση όπως περπάτημα για τις 2 πρώτες εβδομάδες. Την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο μπορείτε να κάνετε πιο έντονη άσκηση όπως χαλαρό τρέξιμο ή ποδήλατο. Παρ’ όλα αυτά πιο έντονη άσκηση όπως yoga, Pilates και κολύμπι θα πρέπει να αποφεύγεται. Μετά από 4 εβδομάδες μπορείτε να επανέλθετε σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα.

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι μετά το χειρουργείο;

Φυσιολογικά μετά το χειρουργείο μπορεί να έχετε τα παρακάτω:

  • O λαιμός σας μπορεί να εμφανίζει ήπια ευαισθησία για λίγες μέρες μετά την επέμβαση.
  • Οι ρινικές εκκρίσεις που θα παράγει η μύτη σας να έχουν αιματηρό περιεχόμενο για τις πρώτες 2 εβδομάδες. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα σταματήσει από μόνο του.
  • Η μύτη σας θα παράγει σκουρόχρωμες ή αιματηρές κρούστες, οι οποίες θα αποβάλλονται φυσιολογικά με τις ρινοπλύσεις που θα κάνετε.
  • Θα αισθάνεστε τη μύτη σας μπουκωμένη σας να έχετε ένα έντονο κρυολόγημα για περίπου 10-14 μέρες μετά το χειρουργείο. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να αισθάνεστε το λαιμό σας ξηρό και ερεθισμένο. Συχνή ενυδάτωση με νερό μπορεί να σας βοηθήσει με αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση.
  • Μπορεί να αισθάνεστε κάποια δυσφορία στο πρόσωπο ή και πονοκεφάλους που συνήθως αντιμετωπίζονται με παρακεταμόλη (Depon).
  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι και αποφύγετε τους πολλούς καφέδες.

Ενημερώστε το γιατρό σας στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση που νιώθετε έντονο πόνο ο οποίος αυξάνεται με το χρόνο και δεν βελτιώνεται με τη λήψη αναλγητικών, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με έντονη ευαισθησία στην ψηλάφηση ή ερυθρότητα (κοκκινίλα) στο δέρμα της μύτης.
  • Σε περίπτωση έντονης ρινορραγίας πιέστε το κάτω τμήμα της μύτης σας (το μαλακό τμήμα) για δέκα λεπτά τουλάχιστον ενώ έχετε το κεφάλι σας σκυμμένο προς τα μπροστά. Η τοποθέτηση πάγου στο μέτωπο, τον αυχένα ή και μέσα στο στόμα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αιμορραγίας. Αν η αιμορραγία δεν έχει σταματήσει μέσα σε 20 λεπτά πρέπει να μεταφερθείτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να ελεγχθεί.

Χρειάζεται κάποια επανεξέταση μετά το χειρουργείο;

Σε μια βδομάδα από το χειρουργείο θα έχετε την πρώτη επανεξέταση, για να αφαιρεθούν τα φύλλα σιλικόνης και να γίνει ο πρώτος καθαρισμός. Σε περίπτωση που η μύτη σας μπουκώσει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν συγκεντρωθεί πολλές κρούστες μέσα στη μύτη σας και  μπορεί να χρειαστεί κι άλλος καθαρισμός. Η τελευταία επανεξέταση συνήθως γίνεται 6 εβδομάδες από το χειρουργείο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαφραγματοπλαστική επικοινωνήστε με το γιατρό μέσω της παρακάτω φόρμας.

    Add Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *