Τι είναι η εισαγωγή σωληνίσκων αερισμού (σωληνάκια);

    Τα σωληνάκι αερισμού είναι ένα πολύ μικρό πλαστικό σωληνάκι που τοποθετείται σε μια μικρή τρύπα στο τύμπανο του αυτιού. Επιτρέπει στον αέρα να εισέρχεται στο μέσο αυτί και να εξέρχεται από αυτό, ώστε να διατηρείται το αυτί υγιές.

    Γιατί χρειάζεται να τοποθετηθεί σωληνίσκος αερισμού;

    Η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού γίνεται ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συλλογής υγρού πίσω από το τύμπανο (στο μέσο αυτί). Η κατάσταση αυτή προκαλεί βαρηκοΐα στα παιδιά και δυνητικά καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας. Η ακριβής αιτία αυτού του προβλήματος δεν είναι ξεκάθαρη. Τα σωληνάκια μπορεί επίσης να τοποθετηθούν, ώστε να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου αυτιού.

    Πώς γίνεται η επέμβαση;

    Στα παιδιά η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Πραγματοποιείται διαμέσου του έξω ακουστικού πόρου, οπότε δεν γίνονται τομές στο δέρμα έξω από το αυτί. Δημιουργείται ένα μικρό άνοιγμα στο τύμπανο με τη βοήθεια μικροσκοπίου, ώστε η περιοχή να φαίνεται μεγεθυσμένη, και το υγρό αναρροφάται από το μέσο αυτί με τη βοήθεια λεπτής αναρρόφησης. Στη συνέχεια τοποθετείται ο σωληνίσκος στο άνοιγμα του τυμπάνου. Η όλη επέμβαση διαρκεί 10-20 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις εισάγονται σωληνίσκοι ταυτόχρονα και στα δύο αυτιά.

    Πονάει η επέμβαση;

    Μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων μπορεί να υπάρχει πολύ ήπιος πόνος, που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με παρακεταμόλη (ντεπόν).

    Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

    Το παιδί παρακολουθείται για λίγες ώρες μετά το χειρουργείου, μέχρι να είναι ασφαλές να επιστρέψει στο σπίτι. Μόλις συνέλθει πλήρως από την αναισθησία, μπορεί να φάει και να πιει κανονικά. Η βελτίωση της ακοής μπορεί να γίνει εμφανής αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να πάρει μερικές μέρες.

    Τι πρέπει να κάνουμε στο σπίτι;

    Το παιδί μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις συνηθισμένες του δραστηριότητες, αλλά θα πρέπει να αποφύγει το κολύμπι για περίπου 4-6 εβδομάδες. Υπάρχει η μικρή πιθανότητα το κολύμπι να προκαλέσει λοίμωξη του αυτιού, όσο υπάρχει το σωληνάκι στο τύμπανο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προστατεύσετε το αυτί του παιδιού από το νερό, όπως με ωτοασπίδες ή ένα σκουφάκι, όσο κολυμπάει. Κατά τη διάρκεια του ντουζ ή του μπάνιου μπορείτε να βάζετε βαμβάκι με βαζελίνη στα αυτιά του.

    Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την τοποθέτηση σωληνίσκων;

    Η τοποθέτηση σωληνίσκων είναι απλή και ασφαλής. Παρ’ όλα αυτά όλες οι επεμβάσεις έχουν κάποιους κινδύνους:

    • Τα περισσότερα σωληνάκια είναι σχεδιασμένα, ώστε να κάθονται στην τυμπανική μεμβράνη για περίπου 9-18 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα «πέφτουν» από μόνα τους (συχνά χωρίς να το καταλάβει το παιδί). Όταν αυτό συμβεί, η τρύπα στο τύμπανο συνήθως επουλώνεται μόνη της. Μερικές φορές το σωληνάκι μπορεί να πέσει πρόωρα ή να παραμείνει στο τύμπανο περισσότερο από όσο χρειάζεται.
    • Σε περίπου έναν στους εκατό ασθενείς η τρύπα στο τύμπανο δεν επουλώνεται. Εάν αυτό δημιουργήσει προβλήματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο.
    • Όταν το σωληνάκι πέσει, μπορεί το υγρό στο μέσο αυτί να επανέλθει. Στα παιδιά το υγρό στο αυτί τείνει να βελτιώνεται όσο μεγαλώνουν, αλλά μερικά παιδιά χρειάζονται την τοποθέτηση σωληνίσκων εκ νέου, αφού οι πρώτοι σωληνίσκοι πέσουν.
    • Όσο τα σωληνάκια βρίσκονται στη θέση τους, υπάρχει μικρός κίνδυνος λοίμωξης (συνήθως αυτό εκδηλώνεται ως εκροή υγρού από το αυτί). Η κατάσταση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα με ωτικές σταγόνες.
    • Υπάρχει μικρή πιθανότητα η ακοή να μη βελτιωθεί. Υπάρχει, επίσης, η εξαιρετικά σπάνια περίπτωση η ακοή του παιδιού να επιδεινωθεί.

    Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για το υγρό στο αυτί;

    Δε χρειάζονται όλα τα παιδιά θεραπεία για το υγρό στο αυτί. Εάν ο επηρεασμός της ακοής είναι πολύ ήπιος και δεν έχουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους και το σχολείο, είναι ενδεχομένως καλύτερο απλώς να παρακολουθείται η ακοή περιοδικά. Η αδενοτομή (χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται τα κρεατάκια), μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του αυτιού, παρότι δεν αποτελεί θεραπεία του υγρού στο αυτί αυτή καθαυτή. Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει ταυτόχρονα αδενοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων.

    Πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για την επέμβαση;

    Το παιδί σας θα πρέπει να κάνει έναν ακοολογικό έλεγχο 3 μήνες πριν την επέμβαση. Το παιδί θα πρέπει να μη φάει πριν την επέμβαση (ακριβείς οδηγίες θα δοθούν από τον αναισθησιολόγο).

    Πότε θα επιστρέψει το παιδί μου στο σπίτι;

    Την ίδια μέρα. Συστήνεται να μην επιστρέψει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες για 24 ώρες μετά τη γενική αναισθησία. Δε χρειάζεται να λείψει από το σχολείο για περισσότερο διάστημα.

     

    Μπορείτε μέσω της παρακάτω φόρμας να επικοινωνήσετε μαζί μας, ώστε να λύσετε περαιτέρω απορίες σας σχετικά με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.