Τι είναι η ενδοσκόπηση ρινός;

    Η ενδοσκόπηση ρινός είναι μια εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχεται το εσωτερικό της μύτης όπως και τα στόμια των παραρρινίων κόλπων. Πραγματοποιείται με ενδοσκόπια (ειδικά άκαμπτα ή εύκαμπτα όργανα που συνδέονται με κάμερα και με πηγή φωτισμού), συνήθως υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

    Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες μέσα στο κρανίο που οριοθετούνται από οστό, πληρούνται με αέρα και επικοινωνούν με τη μύτη. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης ο ιατρός εισάγει το ενδοσκόπιο μέσα στη μύτη, ελέγχει όλες τις περιοχές της μύτης και τον στομίων και λαμβάνει φωτογραφίες ή και βίντεο για μελλοντική σύγκριση. Τέλος παρέχεται η δυνατότητα, όταν κρίνεται απαραίτητο, της λήψης υλικού για καλλιέργεια ή και βιοψία.

    Γιατί να χρειαστώ ενδοσκόπηση ρινός;

    Η εξέταση ενδείκνυται για τη διερεύνηση των ακόλουθων καταστάσεων:

    • Ρινική συμφόρηση/απόφραξη (μπούκωμα)
    • Ρινικές εκκρίσεις
    • Φλεγμονές ρινός και παραρρινίων κόλπων
    • Ρινικοί πολύποδες
    • Όγκοι ρινός/παραρρινίων
    • Ρινορραγίες
    • Απώλεια όσφρησης
    • Ρινόρροια Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού

    Η ενδοσκόπηση παρέχει πληροφορίες σχετικά με την εστία ενδεχόμενης ρινορραγίας, την εντόπιση οιδήματος του βλεννογόνου ή και τη διαπίστωση κάποιας αλλοίωσης ή την ανάπτυξη κάποιου όγκου.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις η εξέταση μπορεί να οδηγήσει και άμεσα στη θεραπεία όπως στις περιπτώσεις αφαίρεσης ξένων σωμάτων από το εσωτερικό της μύτης μικρών παιδιών.

    Επιπλέον, ο ιατρός μπορεί να συστήσει την ενδοσκόπηση προκειμένου να ελέγξει την αποτελεσματικότητα μιας θεραπευτικής αγωγής, όπως τη συρρίκνωση των ρινικών πολυπόδων.

    Η ρινοκολπίτιδα (οξεία ή χρόνια) αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους για ενδοσκόπηση. Μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως μπούκωμα, αυξημένες ρινικές εκκρίσεις (κίτρινες, κιτρινοπράσινες), προσωπαλγία, απώλεια όσφρησης. Η ενδοσκόπηση ρινός σε συνδυασμό με τη συμπτωματολογία μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια στη διάγνωση, ώστε να αποφευχθούν περιττές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες. Παράλληλα, σε εμμένουσες καταστάσεις επιτρέπει τη λήψη υλικού για καλλιέργεια που θα οδηγήσει σε πιο στοχευμένη θεραπεία.

    Τέλος, η ενδοσκόπηση αποτελεί μέρος της σύγχρονης ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός και παραρρινίων κόλπων (FESS).  Με  την τεχνική αυτή αντιμετωπίζονται σήμερα μέσα από τη μύτη και χωρίς εξωτερικές τομές πλήθος παθολογικών καταστάσεων με πιο συχνές τις φλεγμονές και τους όγκους ρινός και παραρρινίων κόλπων (καλοήθεις και κακοήθεις).

    Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;

    Η ενδοσκόπηση ρινός θεωρείται κατά κανόνα μια ασφαλής εξέταση και οι ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτήν είναι σπάνιες. Κάποιες από τις πιο συχνές είναι οι εξής:

    • Ρινορραγία
    • Προλιποθυμικό-λιποθυμικό επεισόδιο
    • Αλλεργική αντίδραση στο τοπικό αναισθητικό ή αποσυμφορητικό

    Ενδεχομένως εάν λαμβάνετε αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή ο κίνδυνος εμφάνισης ρινορραγίας είναι μεγαλύτερος γι’ αυτό ενημερώστε τον ιατρό σας κατάλληλα.

    Χρειάζεται να κάνω κάποια προετοιμασία πριν την εξέταση;

    Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιατρός ενδέχεται να σας ζητήσει να διακόψετε κάποια αγωγή που λαμβάνετε. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν την εξέταση. Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

    Πριν την εξέταση, ο ιατρός θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό ή και αποσυμφορητικό μέσα στη μύτη. Αυτό θα βοηθήσει αφενός να μουδιάσει και αφετέρου να διευρυνθεί το εσωτερικό της μύτης, με αποτέλεσμα να γίνει η όλη εξέταση ανώδυνα και γρήγορα.

    Πώς γίνεται η εξέταση;

    Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον ιατρό σας για τη διαδικασία. Συνήθως τα βήματα της εξέτασης είναι τα εξής:

    • Θα σας ζητηθεί να καθίσετε στην εξεταστική καρέκλα με τον κορμό σε όρθια θέση.
    • Αφού πραγματοποιηθεί η τοπική αναισθησία ο ιατρός θα εισάγει το ενδοσκόπιο μέσα στη μια ρινική θαλάμη.
    • Μπορεί σε αυτό το στάδιο να νιώσετε μια δυσφορία. Ενημερώστε τον ιατρό σας, γιατί μπορεί να χρειάζεται επιπλέον αναισθητικό.
    • Το ενδοσκόπιο κατευθύνεται από τον ιατρό προς διάφορες διευθύνσεις προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι περιοχές.
    • Ακολουθεί η ίδια διαδικασία στην άλλη πλευρά.
    • Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να ληφθεί υλικό για καλλιέργεια ή και βιοψία.

    Είναι η εξέταση επώδυνη;

    Η εξέταση κατά κανόνα είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Ενδεχομένως να αισθανθείτε κάποια πίεση στο πρόσωπο. Εάν αισθανθείτε έντονο πόνο η δυσφορία ενημερώστε τον ιατρό σας, για να διακόψει την εξέταση.

    Πόσο διαρκεί η εξέταση;

    Στις περισσότερες περιπτώσεις η εξέταση διαρκεί 1-2 λεπτά.

    Τι να περιμένω μετά την ενδοσκόπηση;

    Το μούδιασμα από το τοπικό αναισθητικό συνήθως διαρκεί 30 λεπτά και μπορεί να εντοπίζεται εκτός από τη μύτη, στο φάρυγγα ή και το στόμα και συχνά συνοδεύεται από πικρή γεύση. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το φαγητό και τα ροφήματα για 1 περίπου ώρα μετά το πέρας της εξέτασης. Τέλος, κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν ήπια ευαισθησία στη μύτη και στο φάρυγγα η οποία υποχωρεί από μόνη της σε 1-2 μέρες χωρίς την ανάγκη λήψης κάποιου παυσίπονου.

    Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας, για να σας λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με την ενδοσκόπηση ρινός.