Καυτηριασμός ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες

    Η επέμβαση αυτή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα στο ιατρείο, εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν ρινική απόφραξη («μπουκωμένη» μύτη), με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη.

    Πιο συγκεκριμένα οι ενδείξεις της είναι:

    • Ρινική συμφόρηση και ρινόρροια σχετιζόμενη με υπερτροφία της κατώτερης ρινικής κόγχης
    • Ρινική συμφόρηση με υπερτροφία της κατώτερης ρινικής κόγχης και ήπια απόκλιση του διαφράγματος
    • Υπνική άπνοια με αυξημένη ρινική αντίσταση και δυσκολία χρήσης της μάσκας CPAP
    • Φαρμακευτική ρινίτιδα που χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία

    Οι διογκωμένες ρινικές κόγχες είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο ρινικής απόφραξης. Πρόκειται για οστέινες δομές που καλύπτονται από βλενογόννο στο εσωτερικό της μύτης, συνήθως τρεις σε κάθε πλευρά, με τις κάτω, που είναι και οι μεγαλύτερες, να είναι το αίτιο της ρινικής απόφραξης, σε περίπτωση υπερτροφίας τους. Οι κόγχες διευρύνονται ή συμφορούνται λόγω αλλεργιών, ιώσεων ή άλλων ερεθιστικών παραγόντων, όπως ο καπνός. Εάν οι κόγχες είναι μόνιμα διευρυσμένες, ο ασθενής μπορεί να νιώθει διαρκώς ότι έχει ρινική συμφόρηση.

    Ο καυτηριασμός των ρινικών κογχών με ραδιοσυχνότητες είναι μια ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική επέμβαση που ελαττώνει το μέγεθός τους με έναν ακριβή, στοχευμένο τρόπο. Με αυτήν την τεχνική χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά ρεύματα που μέσω θερμότητας καταστρέφουν πλεονάζοντα, ανεπιθύμητο ιστό, ενώ παράλληλα διατηρούν τον φυσιολογικό ιστό και τις σημαντικές λειτουργίες του  (ενυδάτωση, φιλτράρισμα και θέρμανση του εισπνεόμενου αέρα).

    Μετά από μερικές εβδομάδες από την επέμβαση, η εξωτερική στιβάδα της κόγχης αρχίζει να αναπτύσσει εφελκίδα («κρούστα»), η οποία στη συνέχεια αφαιρείται, καταλείποντας μια κόγχη μικρότερου μεγέθους από το αρχικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να αναπνέει καλύτερα.

    Πώς ακριβώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

    Ο ασθενής κάθεται αναπαυτικά στην εξεταστική καρέκλα. Αρχικά εφαρμόζεται τοπικό αναισθητικό σε συνδυασμό με αγγειοσυσπαστικό με τη μορφή ρινικού σπρέυ, στο εσωτερικό της μύτης. Ακολούθως χορηγείται τοπικό αναισθητικό με τη μορφή μικρής ένεσης. Όταν «πιάσει» το αναισθητικό, ο ιατρός εισάγει το ηλεκτρόδιο της ραδιοσυχνότητας μέσα στο κατώτερο τμήμα της ρινικής θαλάμης (ρουθούνι) και «καίει» την κόγχη για περίπου 1-2 λεπτά.

    Πονάει η διαδικασία;

    Λόγω της εφαρμογής τοπικού αναισθητικού για ικανό χρονικό διάστημα αναμένεται ήπια δυσφορία, η οποία ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή.

    Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

    Η συνολική διαδικασία διαρκεί 15-30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο περίπλοκη είναι η κάθε περίπτωση.

    Υπάρχει κάποιος κίνδυνος με τη συγκεκριμένη επέμβαση;

    Πιθανές επιπλοκές της διαδικασίας είναι ήπιος πόνος κατά τη διάρκειά της, ήπιο/μέτριο οίδημα («πρήξιμο») με αποτέλεσμα ρινική απόφραξη («μπούκωμα») και έκκριση παχιάς βλέννης την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη).

    Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνέλθω από την επέμβαση;

    Ελάχιστος χρόνος απαιτείται για να συνέλθει ο ασθενής. Μπορεί να επιστρέψει στις συνηθισμένες του δραστηριότητες αμέσως μετά την επέμβαση με ελάχιστο πόνο ή δυσφορία. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει τη μύτη του ξηρή για μερικές εβδομάδες. Οι εφελκίδες («κρούστες») θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από 2-3 εβδομάδες, οπότε και συμβαίνει δραματική ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης.

    Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας, για να σας λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών.