Αμυγδαλεκτομή (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών) 

    Τι είναι η αμυγδαλεκτομή;

    Είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών. Οι αμυγδαλές είναι δυο μικρά οζίδια λεμφικού ιστού σε σχήμα αμυγδάλου, που βρίσκονται σε κάθε μία πλευρά του οπίσθιου τμήματος του λαιμού. Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος (που έχει ως σκοπό να καταπολεμά λοιμώξεις) και είναι σημαντικές μόνο τα πρώτα χρόνια της ζωής. Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά το πέρας της επέμβασης. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία (ο ασθενής είναι κοιμισμένος κατά τη διάρκειά της).

    Γιατί χρειάζομαι αμυγδαλεκτομή;

    Συνήθως συστήνεται όταν κάποιος έχει:

    • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αμυγδαλίτιδας ή περιαμυγδαλικού αποστήματος – μια λοίμωξη των αμυγδαλών που μπορεί να προκαλέσει έντονο πονόλαιμο, πυρετό και δυσκολία στην κατάποση
    • Διογκωμένες αμυγδαλές που προκαλούν ροχαλητό ή δυσκολία αναπνοής τη νύχτα
    • Διογκωμένες αμυγδαλές που δυσκολεύουν την αναπνοή ή την κατάποση
    • Συχνούς πονόλαιμους που επιβαρύνουν την εργασιακή ή καθημερινή του ζωή

    Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

    Η γενική υγεία του ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί – με την αφαίρεση των αμυγδαλών θα αποφευχθούν περαιτέρω επεισόδια αμυγδαλίτιδας. Ο ασθενής μπορεί και πάλι να αισθανθεί πονόλαιμο, αλλά όχι τόσο συχνά.

    Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες;

    Ο ασθενής μπορεί να επιλέξει να μην αφαιρέσει τις αμυγδαλές του. Τα επεισόδια αμυγδαλίτιδας μπορούν να αντιμετωπίζονται με αντιβίωση και παυσίπονα. Σε περίπτωση που διογκωμένες αμυγδαλές όμως δεν αφαιρεθούν, μπορούν να προκύψουν άλλα προβλήματα στο μέλλον. Παρότι σπάνια, αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι σχηματισμός αποστήματος, ρευματικός πυρετός, πολύ υψηλός πυρετός ή δυσκολία στην αναπνοή.

    Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αμυγδαλεκτομής;

    Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους. Πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την αμυγδαλεκτομή είναι:

    • Πονόλαιμος για περίπου 10-14 μέρες μετά την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης και δυσκολίας κατάποσης
    • Αιμορραγία. Αυτή μπορεί να συμβεί έως και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
    • Λοίμωξη
    • Επιπλοκές από τη γενική αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος θα σας εξηγήσει αυτές τις επιπλοκές με περισσότερες λεπτομέρειες.
    • Σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχει ο κίνδυνος θανάτου, όμως στην περίπτωση της αμυγδαλεκτομής αυτός είναι εξαιρετικά μικρός.

    Τι γίνεται πριν το χειρουργείο;

    Πριν το χειρουργείο ο ασθενής πρέπει να κάνει προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να ελεγχθεί η γενική του υγεία μέσω κάποιων εξετάσεων. Αυτές γίνονται ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να υποβληθεί σε αναισθησία και χειρουργείο. Ο γιατρός σας θα σας δώσει πληροφορίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, τι να φέρετε μαζί σας και τι να περιμένετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας.

    Θα πρέπει να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα εκτός από νερό για έξι ώρες πριν την επέμβαση. Εάν είστε καπνιστής, θα πρέπει να μην καπνίσετε για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την επέμβαση, καθώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως είναι η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού ή η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

    Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που είναι σεξουαλικά ενεργές θα πρέπει να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης πριν την επέμβαση. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθεί ότι η γενική αναισθησία δεν θα προκαλέσει πρόβλημα σε μια αρχόμενη εγκυμοσύνη.

    Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

    Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από το στόμα, που σημαίνει ότι δεν γίνονται εξωτερικές τομές στο δέρμα κι έτσι δεν δημιουργούνται ουλές. Συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης, ώστε να συνέλθει από το αναισθητικό.

    Πότε μπορώ να πάω σπίτι μετά την αμυγδαλεκτομή μου;

    Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα, μόλις είναι ικανός να φάει και να πιει. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνει στην κλινική για έξι ώρες μετά την επέμβαση, ώστε να παρακολουθηθεί για την περίπτωση μετεγχειρητικής αιμορραγίας.

    Τι θα πρέπει να προσέξω στο σπίτι;

    Ο ασθενής μπορεί να νιώθει κουρασμένος. Θα πρέπει να ξεκουραστεί τη μέρα της επέμβασης, αλλά και την επόμενη μέρα. Αυτό θα βοηθήσει στο να συνέλθει πλήρως από την αναισθησία. Ο λαιμός του θα φαίνεται άσπρος και μπορεί να αναπτύξει κρούστες καθώς επουλώνεται. Αυτό είναι φυσιολογικό.

    Θα πονάω;

    Ο ασθενής έχει πονόλαιμο όταν ξυπνάει το πρωί και αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες, όπως επίσης μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την επέμβαση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περιοχές από τις οποίες αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές χρειάζονται 10-12 μέρες για να επουλωθούν πλήρως. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται πόνο στο αυτί μετά το χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αυτιά και οι αμυγδαλές μοιράζονται κάποια νεύρα. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να υποχωρήσει σε 2-3 μέρες. Εάν δεν υποχωρήσει, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Μερικοί ασθενείς ισχυρίζονται ότι το μάσημα τσίχλας ή το ρούφηγμα πάγου ελαττώνει τον πόνο, ιδίως όταν συνυπάρχει πόνος στο αυτί.

    Θα χρειαστεί να πάρω φάρμακα;

    Ο ασθενής παίρνει παυσίπονα για το σπίτι, με σαφείς οδηγίες λήψης από το γιατρό του. Αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται τακτικά τις πρώτες μέρες, για καλύτερο έλεγχο του πόνου. Μετά από μερικές μέρες μπορούν να ελαττωθούν σταδιακά, ώσπου να μη χρειάζονται πια. Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του, εάν ο πόνος δεν υποχωρεί. Είναι σημαντικό ο ασθενής να μην υπερβεί τη δοσολογία των παυσίπονων που θα συστήσει ο γιατρός και να μη λάβει μόνος του άλλα φάρμακα που ενδεχομένως περιέχουν μέσα ίδιες ή παρόμοιες παυσίπονες ουσίες.

    Αιμορραγία

    Ο ασθενής μπορεί να φτύνει μικρές ποσότητες αιματοβαμμένου σάλιου την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο – αυτό είναι φυσιολογικό. Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να καταπιεί μικρή ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και στη συνέχεια να κάνει εμετό, ο οποίος θα περιέχει μικρή ποσότητα σκούρου κόκκινου αίματος. Εάν ωστόσο φτύνει ή κάνει εμετό έντονο φρέσκο κόκκινο αίμα ή μεγάλους θρόμβους σε οποιαδήποτε στιγμή, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του ή να πάει στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του εφημερεύοντος νοσοκομείου. Περίπου 5 στους 100 ενήλικες που υφίστανται αμυγδαλεκτομή χρειάζονται επανεξέταση για αιμορραγία, και μπορεί να χρειαστεί και να νοσηλευτούν εξαιτίας της. Περίπου 1 στους 100 χρειάζεται να ξαναμπούν στο χειρουργείο για να ελεγχθεί η αιμορραγία.

    Τι γίνεται με τα ράμματα;

    Τοποθετούνται εσωτερικά ράμματα που απορροφώνται μόνα τους σε 3 εβδομάδες (δε χρειάζεται να αφαιρεθούν).

    Μπορώ να φάω και να πιω κανονικά μετά την επέμβαση;

    Ο ασθενής θα πρέπει να πίνει επαρκείς ποσότητες υγρών. Θα πρέπει να μπορεί να φάει και να πιει κανονικά από την επόμενη μέρα του χειρουργείου. Συστήνεται να τρώει φαγητά όπως δημητριακά (κορν φλέικς) και τοστ, ώστε η χειρουργηθείσα περιοχή να «τρίβεται» και να απομακρύνονται νεκροί ιστοί, παρότι μπορεί αυτό να είναι δυσάρεστο. Βοηθά η λήψη παυσίπονου περίπου 45 λεπτά πριν το φαγητό.

    Μπορώ να πλένω τα δόντια μου ως συνήθως;

    Είναι σημαντικό ο ασθενής να βουρτσίζει τα δόντια του μετά την επέμβαση. Αυτό βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων και επιταχύνει την επούλωση της χειρουργηθείσας περιοχής. Επίσης δίνει αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα.

    Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά;

    Μπορεί να πάρει 1-2 εβδομάδες, ώστε ο ασθενής να νιώσει ότι έχει επιστρέψει πλήρως στην κανονική του ρουτίνα. Συστήνεται να ξεκουραστεί για λίγες μέρες, πριν επιστρέψει, σταδιακά, στις συνηθισμένες του δραστηριότητες. Όσον αφορά στην εργασία του, συστήνεται αναρρωτική άδεια για 10-14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος συστήνεται η αποφυγή ταξιδιών, ώστε ο ασθενής να μπορεί άμεσα να επισκεφτεί το γιατρό του σε περίπτωση αιμορραγίας. Επίσης θα πρέπει να αποφύγει να συνευρίσκεται με μεγάλες ομάδες ανθρώπων, ανθρώπους που είναι κρυωμένοι, αλλά και περιβάλλοντα που έχουν καπνό και σκόνη, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης όσο επουλώνεται ο λαιμός.

    Θα πρέπει να γίνει κάποια επανεξέταση;

    Συνήθως δε χρειάζεται, εκτός εάν ο γιατρός συστήσει κάτι διαφορετικό σε κάποιον συγκεκριμένο ασθενή.

    Τι θα κάνω εάν έχω κάποιο πρόβλημα στο σπίτι;

    Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας, εάν:

    • Έχετε πυρετό (38oC και πάνω)
    • Δυσκολεύεστε να πιείτε υγρά
    • Τα παυσίπονα δεν ελέγχουν τον πόνο σας
    • Κάνετε ζωηρό ερυθρό, μαύρο ή καφέ εμετό
    • Φτύνετε ζωηρό ερυθρό αίμα ή μεγάλους θρόμβους
    • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή

    Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας, για να σας λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με την αμυγδαλεκτομή.