Ο έλεγχος της ακοής του μωρού μας

    Τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σας, θα σας συσταθεί από τον παιδίατρό σας να κάνετε έναν έλεγχο της ακοής του. Αυτός περιλαμβάνει γρήγορες και απλές μεθόδους με τις οποίες ελέγχεται η ακοή όλων των νεογέννητων.

    Γιατί πρέπει να ελέγξουμε την ακοή του μωρού μας;

    Περίπου ένα στα χίλια παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα έχει βαρηκοΐα στο ένα ή και τα δύο αυτιά. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, εάν ένα μικρό μωρό έχει βαρηκοΐα. Ο έλεγχος της ακοής των νεογνών βοηθά στο να εντοπιστούν τα μωρά με βαρηκοΐα εγκαίρως. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πάρα πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού (ανάπτυξη ομιλίας, ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και φυσιολογική ενσωμάτωση στην κοινωνία). Επίσης με αυτόν τον τρόπο οι γονείς μπορούν να λάβουν πληροφορίες και υποστήριξη από νωρίς.

    Κανείς στην οικογένειά μου δεν έχει βαρηκοΐα. Πρέπει πάλι να κάνουμε έλεγχο της ακοής του μωρού μας;

    Ναι. Είναι σημαντικό να ελέγχονται όλα τα νεογέννητα μωρά. Τα περισσότερα μωρά με βαρηκοΐα γεννιούνται σε οικογένειες χωρίς ιστορικό του προβλήματος.

    Είναι επώδυνη η διαδικασία για το μωρό μας;

    Όχι. Η διαδικασία δεν πονάει και δεν προκαλεί δυσφορία. Συνήθως η διαδικασία πραγματοποιείται όταν το μωρό κοιμάται ή είναι ήρεμο.

     Τι ακριβώς είναι οι Ωτοακουστικές Εκπομπές;

    Ένα ακουστικό με μαλακό άκρο τοποθετείται στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού του μωρού σας και στέλνει ήχους «κλικ» μέσα στο αυτί. Όταν το αυτί λάβει τον ήχο, το εσωτερικό του μέρος, ο κοχλίας, συνήθως παράγει ηχητικά σήματα. Το μηχάνημα των Ωτοακουστικών Εκπομπών λαμβάνει αυτήν την απόκριση. Ο έλεγχος γίνεται διαδοχικά και στα δύο αυτιά.

    Πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για το τεστ;

    Δε χρειάζεται ειδική προετοιμασία για τις Ωτοαουστικές Εκπομπές. Δεν είναι υποχρεωτικό το μωρό να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου, αλλά, θα πρέπει να είναι ήσυχο, στην αγκαλιά σας. Συστήνεται συνήθως να το ταΐσετε λίγο πριν την εξέταση, ώστε να είναι πιο πιθανό να κοιμηθεί.

    Πόσο διαρκεί το τεστ;

    Μόνο λίγα λεπτά.

    Μπορεί η εξέταση να γίνει στο σπίτι;

    Ναι, και μάλιστα είναι ιδανικός χώρος, γιατί το μωρό είναι πιο πιθανό να είναι ήρεμο στο περιβάλλον του. Η εξέταση μπορεί να κανονιστεί μετά από επικοινωνία με το γιατρό.

    Πότε θα μάθω τα αποτελέσματα του τεστ;

    Κατευθείαν.

    Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

    Το μωρό είτε επιτυγχάνει είτε αποτυγχάνει στον έλεγχο.

    • Εάν επιτύχει, η ακοή του είναι φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική.
    • Εάν αποτύχει, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την ακοή του, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Μπορεί όντως να έχει βαρηκοΐα ή μπορεί να έχει μια προσωρινή απόφραξη του αυτιού, που συνηθέστερα οφείλεται σε υγρό στο μέσο αυτί (πολύ συχνό και παροδικό φαινόμενο). Επίσης, μπορεί απλώς το μωρό να ήταν ανήσυχο ή να υπήρχε θόρυβος στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαναληφθεί το τεστ σε 7-14 ημέρες. Εάν και πάλι το μωρό αποτύχει στο τεστ, θα πρέπει να υποβληθεί σε έναν διαφορετικό έλεγχο, που λέγεται Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά (ABR) και γίνεται σε ΩΡΛ κλινική στο νοσοκομείο, κι ενώ το μωρό βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου.

    Εγώ νομίζω ότι το μωρό μου ανταποκρίνεται στον ήχο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει τον επιπλέον έλεγχο σε περίπτωση που αποτύχει στις Ωτοακουστικές Εκπομπές;

    Τα περισσότερα παιδιά που υποβάλλονται σε Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά δε διαγιγνώσκονται με βαρηκοΐα. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να μην παραλειφθεί αυτός ο επιπλέον έλεγχος, γιατί τα περισσότερα μωρά με βαρηκοΐα συνήθως έχουν κάποια αντίδραση στους ήχους. Εάν το μωρό σας έχει όντως βαρηκοΐα, είναι πολύ σημαντικό να το μάθετε όσο πιο νωρίς γίνεται.

    Το ιατρείο μας διαθέτει συσκευή Ωτοακουστικών Εκπομπών τελευταίας τεχνολογίας, που δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. 

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της παρακάτω φόρμας, για να λύσετε περαιτέρω απορίες σας σχετικά με τις Ωτοακουστικές Εκπομπές.