

Tι είναι η παρωτίδα και τι είναι οι όγκοι της παρωτίδας;
Η παρωτίδα αποτελεί το μεγαλύτερο σιελογόνο αδένα, βρίσκεται στην κεφαλή, μια σε κάθε πλευρά ακριβώς μπροστά και κάτω από το λόβιο του αυτιού. Μαζί με τα άλλα 2 ζεύγη μείζονων σιελογόνων αδένων (υπογνάθιους, υπογλώσσιους) αλλά και τους ελάσσονες σιελογόνους, η παρωτίδα είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του σάλιου και τη διοχέτευση του μέσω ενός μικρού πόρου μέσα στη στοματική κοιλότητα. Όπως στα περισσότερα σημεία του σώματος, έτσι και στην παρωτίδα μπορεί να αναπτυχθούν όγκοι. Αν και το 80% των όγκων αυτών είναι καλοήθεις, στην παρωτίδα μπορεί να αναπτυχθούν και κακοήθεις όγκοι (καρκίνος) που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί αν είναι και ιδιαίτερα επιθετικοί.
Πώς γίνεται η διάγνωση των όγκων της παρωτίδας;
Οι όγκοι της παρωτίδας κατά κανόνα διαπιστώνονται από τον ίδιο τον ασθενή ο οποίος θα ψηλαφήσει κάποια διόγκωση μπροστά και κάτω από το αυτί. Η λεπτομερής εξέταση από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο που περιλαμβάνει λεπτομερή επισκόπηση και ψηλάφηση θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη του όγκου ενώ στη διαγνωστική προσέγγιση σπουδαίο ρόλο έχουν και οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία και θα δώσουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Τέλος το υπερηχογράφημα μπορεί να συνδυαστεί και με βιοψία του όγκου δια λεπτής βελόνης (FNA), εξέταση που θα μας δώσει πληροφορίες για τον ιστολογικό τύπο και θα μας κατευθύνει θεραπευτικά.
Πως αντιμετωπίζονται οι όγκοι της παρωτίδας;
Οι όγκοι της παρωτίδας αντιμετωπίζονται αποκλειστικά χειρουργικά με μια επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή του συνόλου της παρωτίδας μαζί με τον όγκο και ονομάζεται παρωτιδεκτομή. Παρόλο που στο 80% είναι καλοήθεις, όλοι οι όγκοι της παρωτίδας πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Δεν μπορεί κανείς να υποεκτιμήσει την πιθανότητα αυτός ο όγκος να είναι κακοήθης (καρκίνος). Επιπλέον, αν και η FNA δίνει μια εικόνα του ιστολογικού τύπου, μόνο η ιστολογική εξέταση του χειρουργικού παρασκευάσματος μπορεί να μας πει με ακρίβεια αν ο όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης. Τέλος, ακόμα και να είμαστε βέβαιοι ότι ο όγκος είναι καλοήθης, κάποιοι ιστολογικοί τύποι (πλειόμορφο αδένωμα) έχουν την ικανότητα σε βάθος χρόνων να μετατραπούν σε κακοήθη όγκο (καρκίνο).
Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;
Η χειρουργική της παρωτίδας περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου μαζί με μια νησίδα φυσιολογικού παρωτιδικού ιστού που τον περιβάλλει προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα υποτροπής. Η απλή αφαίρεση του όγκου ή η εκπυρήνισή του που πραγματοποιούνταν κατά κανόνα παλαιότερα έχει εγκαταλειφθεί λόγω του μεγάλου ποσοστού υποτροπής. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με μια τομή που περνάει μπροστά και γύρω από το αυτί και κατευθύνεται προς το λαιμό. Ζωτικής σημασίας στη χειρουργική της παρωτίδας είναι αναγνώριση και προστασία του προσωπικού νεύρου, που διέρχεται μέσα από τον αδένα, αφού οποιοσδήποτε τραυματισμός του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές (παροδικές ή μόνιμες) και αφορούν την κινητικότητα του προσώπου. Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του προσωπικού νεύρου σήμερα χρησιμοποιείται ειδικό σύστημα νευροπαρακολούθησης του προσωπικού νεύρου (νευροδιεγέρτης) καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Τι να περιμένω μετά την επέμβαση;
Μετά το τέλος της επέμβασης συνήθως υπάρχει ένα μικρό σωληνάκι στο σημείο της τομής (παροχέτευση) το οποίο αποτρέπει τη συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα και το οποίο θα αφαιρεθεί μετά από 1-2 ημέρες οπότε και ο ασθενής λαμβάνει συνήθως εξιτήριο. Συνήθως εφαρμόζεται για κάποιες ημέρες πιεστική επίδεση της περιοχής ενώ γίνονται τακτικές αλλαγές καθημερινά και για περίπου 10 ημέρες μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων. Συνήθως, ο ασθενής και εφόσον η εργασία του δεν επιβάλλει έντονη σωματική καταπόνηση και άρση βάρους μπορεί μετά από 10-14 ημέρες να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Υπάρχουν κίνδυνοι μετά από τη συγκεκριμένη επέμβαση;
Όπως όλες οι επεμβάσεις έτσι και η παρωτιδεκτομή συνοδεύεται σε μικρό ποσοστό από κάποιες επιπλοκές. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από την παρωτιδεκτομή είναι:
- Πάρεση ή παράλυση του προσωπικού νεύρου που εκδηλώνεται με μυϊκή αδυναμία στο ήμισυ του προσώπου. Η πιθανότητα αυτής της σοβαρής επιπλοκής αυξάνεται σε πολύ μεγάλους όγκους ή σε όγκους του εν τω βάθει λοβού της παρωτίδας όπως επίσης και σε κακοήθεις όγκους. Η χρήση του νευροδιεγέρτη στο χειρουργείο τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει σημαντικά αυτό τον κίνδυνο.
- Μείωση της αισθητικότητας (μούδιασμα) στο λόβιο και κάτω από το αυτί λόγω τραυματισμού αισθητικών νευρικών ινών. Η αποκατάσταση μπορεί να λάβει αρκετούς μήνες.
- Σε 2-5% των ασθενών μπορεί να παρουσιασθεί συλλογή σάλιου κάτω από το δέρμα ή και εκροή σάλιου από την τομή. Αποκαθίσταται συνήθως από μόνο του μετά από κάποιες εβδομάδες.
- Αιμάτωμα ή διαπύηση του χειρουργικού τραύματος.
- Σύνδρομο Frey που εκδηλώνεται με αίσθημα θερμότητας, ερυθρότητας και εφίδρωση μπροστά από τη χειρουργημένη περιοχή κατά τη διάρκεια του φαγητού. Συνήθως αποκαθίσταται μόνο ή μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά μέσα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία για τους όγκους της παρωτίδας και την αντιμετώπιση τους μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο 2310607003.