Τι είναι τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις);
Τα κρεατάκια ή αλλιώς αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν άθροιση λεμφικού ιστού (όπως οι αμυγδαλές) στο πίσω τμήμα της μύτης που ονομάζεται ρινοφάρυγγας.
Ποιος είναι ο ρόλος τους;
Τα κρεατάκια παίζουν ρόλο στην άμυνα του οργανισμού αφού αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από μικροοργανισμούς τα πρώτα χρόνια της ζωής. Μετά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής όμως δε φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο και η αφαίρεση τους δεν επηρεάζει τη ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.
Τι προβλήματα προκαλούν τα κρεατάκια και ποια είναι τα οφέλη από την αφαίρεση τους;
Όταν τα κρεατάκια είναι αρκετά μεγάλα οδηγούν σε απόφραξη της ρινικής αναπνοής (μπούκωμα) με αποτέλεσμα ο μικρός ασθενής να κοιμάται με ανοιχτό το στόμα και να ροχαλίζει. Ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν και διακοπή της αναπνοής τους κατά τη διάρκεια του ύπνου (αποφρακτική υπνική άπνοια). Επιπλέον, τα κρεατάκια μπορεί να αποφράξουν το σωληνάκι που συνδέει τη μύτη με τα αυτιά (ευσταχιανή σάλπιγγα) με αποτέλεσμα συσσώρευση υγρού στα αυτιά (εκκριτική ωτίτιδα) και βαρηκοΐα ή ακόμα και υποτροπιάζοντα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε κακή απόδοση στο σχολείο ακόμα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του μικρού παιδιού. Παράλληλα η παρατεταμένη στοματική αναπνοή από τα κρεατάκια αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες ορθοδοντικών προβλημάτων που θα οδηγήσουν μελλοντικά σε ορθοδοντική παρέμβαση (σιδεράκια). Η έγκαιρη παρέμβαση οδηγεί σε άμεση διόρθωση όλων των παραπάνω προβλημάτων. Αξίζει να τονισθεί ότι σε παιδιά με αποφρακτική υπνική άπνοια η αδενοτομή συνδυάζεται και με αμυγδαλεκτομή (αφαίρεση αμυγδαλών) ενώ σε παιδιά με εμμένουσα παρουσία υγρού στα αυτιά θα συνδυαστεί με τυμπανοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.
Τι είναι η αδενοτομή;
Αδενοτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την αφαίρεση των υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Υπάρχει ηλικιακό όριο για την επέμβαση;
Η επέμβαση προτιμάται να γίνεται όταν το βάρος του παιδιού έχει φτάσει τα 15 κιλά, περίπου σε ηλικία 3 ετών. Και αυτό γιατί σε μικρότερη ηλικία και λιγότερα κιλά ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες επιπλοκές όπως αιμορραγία είναι σχετικά μεγαλύτερος. Άνω όριο δεν υπάρχει, ωστόσο μετά την εφηβεία τα κρεατάκια έχουν συρρικνωθεί και η ανάγκη για αφαίρεσή τους είναι σπάνια.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία με το μικρό ασθενή να κοιμάται και η διάρκεια συνήθως δεν ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Τα κρεατάκια αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία μέσα από τη στοματική κοιλότητα υπό άμεση όραση. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς προεγεχειρητικά. Ο μικρός ασθενής συνήθως την ίδια μέρα και μετά από κάποιες ώρες παρακολούθησης λαμβάνει εξιτήριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε μερικούς ασθενείς με άπνοιες μπορεί να παραμείνει το βράδυ για παρακολούθηση.
Μετά την επέμβαση υπάρχει πόνος;
Η αδενοτομή είναι μια σχετικά ανώδυνη επέμβαση. Όταν συνδυάζεται όμως και με αμυγδαλεκτομή τότε μπορεί να υπάρχει περισσότερος πόνος. Ο χειρουργός σας θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ανάλογα με την περίπτωση όπως παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη.
Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση;
Η αδενοτομή είναι μια από τις πιο συχνές και ασφαλείς ΩΡΛ επεμβάσεις. Όπως όλες όμως οι επεμβάσεις υπάρχουν κάποιοι σχετικοί κίνδυνοι και ανεπιθύμητες επιπλοκές όπως:
- Ήπιος πόνος: συνήθως υποχωρεί με κοινά παυσίπονα μετά από λίγες μέρες. Όταν η επέμβαση συνδυάζεται με αμυγδαλεκτομή ο πόνος είναι πιο έντονος ενώ δεν είναι σπάνιος και ο πόνος στο αυτί που κατά κανόνα είναι αντανακλαστικός.
- Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) περίπου μια εβδομάδα.
- Να ξαναεμφανιστούν τα κρεατάκια σε ένα ποσοστό 2-10%.
- Δύσοσμη αναπνοή για περίπου μια βδομάδα.
- Αιμορραγία είτε από τη μύτη είτε από το στόμα μετά το χειρουργείο. Σπάνια επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει το μικρό ασθενή ξανά στο χειρουργείο.
Πόσο κρατάει η ανάρρωση μετά την επέμβαση;
Καλό είναι το παιδί να παραμείνει στο σπίτι για περίπου μια βδομάδα από την επέμβαση. Εάν η επέμβαση συνοδεύεται και από αμυγδαλεκτομή τότε η ανάρρωση μπορεί να κρατήσει κάποιες μέρες παραπάνω. Είναι πολύ σημαντική η παραμονή στο σπίτι, η αποφυγή έντονης σωματικής κόπωσης όπως επίσης και η καλή σίτιση και ενυδάτωση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής αιμορραγίας.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα κρεατάκια και τη χειρουργική τους αντιμετώπιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας.