Tι είναι η τονική ακοομετρία;
Η τονική ακοομετρία είναι μια ανώδυνη, μη επεμβατική εξέταση κατά την οποία ελέγχεται η ακουστική οξύτητα (ικανότητα) ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η ικανότητα αντίληψης διαφόρων ήχων (τόνων) διαφορετικών εντάσεων και συχνοτήτων, που χορηγούνται μέσω ακουστικών στον εξεταζόμενο με τη χρήση μιας συσκευής που ονομάζεται ακοομετρητής (ακοογράφος).
Πώς γίνεται η εξέταση;
Ο γιατρός φοράει στον εξεταζόμενο ειδικά ακουστικά και του δίνει να κρατήσει ένα χειριστήριο. Μέσω των ακουστικών χορηγούνται διάφοροι ήχοι (καθαροί τόνοι) διαφόρων συχνοτήτων και εντάσεων και ζητείται από τον εξεταζόμενο να πατάει το χειριστήριο κάθε φορά που ακούει τον ήχο. Κάθε αυτί εξετάζεται ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό εξετάζεται η μεταφορά του ήχου με τον αέρα (αέρινη αγωγή) ενώ επιπλέον είναι δυνατή η εξέταση της μεταφοράς του ήχου μέσω των οστών του κρανίου με ειδική συσκευή που τοποθετείται στη μαστοειδή απόφυση (ένα οστό πίσω από το αυτί) και ονομάζεται οστεόφωνο (οστέινη αγωγή). Κάθε φορά που γίνεται αντιληπτό το ερέθισμα που χορηγείται, ο εξεταζόμενος πατάει το χειριστήριο ώστε ο εξεταστής να το καταγράψει.
Τι είναι το τονικό ακοόγραμμα;
Η ελάχιστη ένταση του ήχου που απαιτείται για να γίνει αντιληπτό ένα ερέθισμα από τον εξεταζόμενο καταγράφεται και έτσι προκύπτει μια γραφική παράσταση που ονομάζεται ακοόγραμμα. Η γραφική αυτή παράσταση έχει τη μορφή δύο καμπυλών που αντιστοιχούν στην οστέινη και στην αέρινη οδό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμπύλη της οστέινης αγωγής πρέπει να βρίσκεται πάντοτε πάνω από την καμπύλη της αέρινης. Η ακοή θεωρείται φυσιολογική όταν και οι δύο καμπύλες σχεδόν συμπίπτουν και εντοπίζονται κοντά στο επίπεδο έντασης των 0 dB.
Τι συμπεράσματα βγαίνουν από το ακοόγραμμα;
Με βάση την μορφή του ακοογράμματος μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για το βαθμό της πτώσης της ακουστικής ικανότητας ενός ατόμου (βαρηκοΐα) όσο και για το είδος αυτής.
Όσο αφορά στην ποσοτική εκτίμηση της ακοής με βάση την ελάχιστη ένταση του ερεθίσματος που γίνεται αντιληπτό, η ακουστική ικανότητα ενός ατόμου βαθμολογείται ως εξής:
Φυσιολογική ακοή: 0-25 dB
Μικρού βαθμού βαρηκοΐα (mild hearing loss): 26-40 dB
Μετρίου βαθμού βαρηκοΐα (moderate hearing loss): 41-55 dB
Μετρίου-σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα (moderately severe hearing loss): 56-70 dB
Σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα (severe hearing loss): 71-90 dB
Πρακτική κώφωση (profound hearing loss): 91+ dB
Επιπλέον, εκτός από ποσοτική εκτίμηση της ακοής, το ακοόγραμμα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον τύπο βαρηκοΐας, δηλαδή εάν το πρόβλημα εντοπίζεται στο έξω ή μέσο αυτί (βαρηκοΐα αγωγιμότητας), στον κοχλία και το ακουστικό νεύρο (νευροαισθητήριος βαρηκοΐα) ή είναι συνδυασμός των παραπάνω 2 τύπων (μικτού τύπου βαρηκοΐα). O τύπος της βαρηκοΐας έχει μεγάλη σημασία, αφού θα καθορίσει και την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Πότε πρέπει να γίνεται ακοόγραμμα;
Είναι ζωτικής σημασίας να υποβληθεί κάποιος σε ακοολογικό έλεγχο με τονικό ακοόγραμμα σε κάθε περίπτωση που αντιληφθεί ότι έχει πτώση της ακοής του. Είναι ο βασικός τρόπος εξέτασης, με τον οποίο θα διαπιστωθεί η αιτία της πτώσης και θα ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Επιπλέον, συστήνουμε τη διενέργεια ακοολογικού ελέγχου με τονικό ακοόγραμμα στις εξής περιπτώσεις:
- Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Προτείνεται η διενέργεια ακοογράμματος κάθε 3 χρόνια για να διαγνωσθεί εγκαίρως η πτώση της ακοής που σχετίζεται με την ηλικία (πρεσβυακουσία).
- Άτομα που εργάζονται σε περιβάλλοντα με αυξημένη έκθεση στο θόρυβο πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο της ακοής τους με ακοόγραμμα και αυτό να συγκρίνεται με ακοόγραμμα αναφοράς. Είναι μεγάλης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής θορυβογενούς βαρηκοΐας και η χρήση μέτρων προστασίας.
- Σε αρκετές παθήσεις αυξημένου κινδύνου για προσβολή του οργάνου της ακοής, όπως η μηνιγγίτιδα, ή σε περιπτώσεις χορήγησης υψηλών δόσεων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν έκπτωση της ακοής (ωτοτοξικά φάρμακα).
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το ακοόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας.