Παιδιατρικές ΩΡΛ παθήσεις

  Αν και πολλές ΩΡΛ παθήσεις μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, η ιδιαίτερη φυσιολογία και ανατομία του σώματος ενός παιδιού καθιστά τους μικρούς μας φίλους μια ξεχωριστή κατηγορία ασθενών που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία και ιδιαίτερο χειρισμό. Οι παθήσεις των αυτιών, της ρινός και του λαιμού είναι ιδιαίτερα συχνές στην παιδική ηλικία και είναι από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης ενός παιδιού στο γιατρό. Μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις είναι οι εξής:

  Φλεγμονές των αυτιών

  Περίπου 80% των παιδιών μέχρι την ηλικία των 3 ετών θα επισκεφτεί τον γιατρό λόγω κάποιας φλεγμονής στα αυτιά. Οι πιο συχνές από αυτές προσβάλουν το μέσο αυτί (οξεία μέση ωτίτιδα). Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι αποτέλεσμα κακού αερισμού των αυτιών από το σωληνάκι που βρίσκεται πίσω από τη μύτη (Ευσταχιανή Σάλπιγγα), κατά κανόνα στα πλαίσια κοινού κρυολογήματος. Οι φλεγμονές αυτές μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα αλλεργιών ή άλλων ανατομικών διαταραχών που έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την συγκέντρωση υγρού πίσω από το τύμπανο (εκκριτική ωτίτιδα). Τέλος ο χρόνιος κακός αερισμός του αυτιού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες παθολογικές καταστάσεις όπως χρόνια μέσω ωτίτιδα με διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης, τυμπανοσκλήρυνση και χολοστεάτωμα.

  Η αντιμετώπιση αυτών των παθολογικών καταστάσεων κυμαίνεται από απλή φροντίδα της μύτης και ρινικά σπρέυ έως σύνθετες και απαιτητικές ωτοχειρουργικές επεμβάσεις. Ειδικότερα, για τις χρόνιες καταστάσεις ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποια χειρουργική αντιμετώπιση όπως μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού στο τύμπανο (σωληνάκι) έως πιο σύνθετες επεμβάσεις όπως τυμπανοπλαστική με ή χωρις μαστοειδεκτομή. Στόχος όλων αυτών των καταστάσεων είναι η αποκατάσταση του αερισμού του αυτιού και η βελτίωση της ακοής εφόσον είναι επηρεασμένη.

  Διαταραχές ύπνου

  Οι διαταραχές το ύπνου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής ενός μικρού παιδιού. Ώς υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται εκείνη η παθολογική κατάσταση κατά την οποία διακόπτεται η αναπνοή του παιδιού κατά τη διάρκεια του ύπνου για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι αποτέλεσμα μερικής απόφραξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού στα πλαίσια υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και  των αμυγδαλών. Η θεραπεία την υπνικής άπνοιας είναι χειρουργική κατά την οποία αφαιρούνται στον ίδιο χρόνο τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές.

  Αλλεργική ρινίτιδα

  Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να έχει εποχιακή κατανομή ή να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποτελεί ιδιαίτερα συχνή πάθηση κατά την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), ρινικές εκκρίσεις, φαγούρα στα μάτια και στη μύτη, διαταραχές του ύπνου. Η πάθηση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα όταν ανευρίσκεται το αλλεργιογόνο που την προκαλεί όπως αυτό μπορεί να καθοριστεί με τα διαγνωστικά αλλεργικά τεστ.

  Αμυγδαλίτιδα

  Έτσι ονομάζεται η φλεγμονή των αμυγδαλών (μάζες λεμφικού ιστού που βρίσκονται στο πίσω τμήμα του φάρυγγα, μια σε κάθε πλευρά). Συνήθως προκαλείται από ιούς ή βακτήρια (κυρίως στρεπτόκοκκος). Τα συχνά επεισόδια βακτηριακής αμυγδαλίτιδας ή τα αποφρακτικά φαινόμενα σε περιπτώσεις έντονης υπερτροφίας μπορεί να αποτελέσουν ένδειξη για χειρουργική τους αφαίρεση (αμυγδαλεκτομή), μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις στα παιδιά.

  Ρινοκολπίτιδα

  Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι αεροφόρες κοιλότητες που βρίσκονται γύρω από τη μύτη. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, κοινό κρυολόγημα μπορεί να αποφράξουν τα στόμια των κόλπων με αποτέλεσμα τη συλλογή υγρού μέσα σε αυτούς, την επιμόλυνσή του και την πρόκληση ρινοκολπίτιδας κοινώς γνωστής και ως ιγμορίτιδας.

  Η οξεία μορφή της νόσου αντιμετωπίζεται με ρινικές πλύσεις, αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά και αντιβιοτικά. Η αντιμετώπιση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας περιλαμβάνει ρινοπλύσεις, κορτιζονούχα σπρέυ, ανοσοθεραπέια και σε επιλεγμένες περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

  Άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν είναι οι εξής:

  • Συσσώρευση κυψελίδας (κεριού) στο αυτί
  • Ξένα σώματα ρινός-αυτιών
  • Διερεύνηση απώλειας ακοής
  • Διερεύνηση καθυστέρησης ομιλίας
  • Κατάγματα ρινός
  • Ρινορραγίες
  • Προωτιαίες κύστεις-συρίγγια
  • Διαταραχές αναπνοής
  • Διαταραχές φωνής
  • Διαταραχές κατάποσης
  • Τραχηλικές διογκώσεις
  • Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου
  • Βραγχιακή κύστη
  • Αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά)
  • Βραχύς χαλινός

  Στο ιατρείο μας θα βρείτε  ένα χώρο φιλικό προς τους μικρούς μας ασθενείς, εξοπλισμένο με τον πιο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και  μπορούν πραγματοποιηθούν οι εξής εξετάσεις:

  • Πλήρης κλινική εξέταση αυτιών, μύτης, τραχήλου
  • Ωτομικροσκόπηση με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου
  • Νεογνικός έλεγχος ακοής με ωτοακουστικές εκπομπές
  • Ακοολογικός έλεγχος (ακοογραμμα, τυμπανόγραμμα, ακουστικά αντανακλαστικά)
  • Ενδοσκοπικός έλεγχος ρινός- ρινοφάρυγγα- λάρυγγα με εύκαμπτο παιδιατρικό ενδοσκόπιο

  Εγγυούμαστε ότι με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του μικρού ασθενούς μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση της πλειονότητας των παιδιατρικών ΩΡΛ παθήσεων, να καθοδηγήσουμε και να συμβουλέψουμε τους γονείς, πάντα με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, μέχρι την οριστική λύση στο πρόβλημα του μικρού μας ασθενούς. Στόχος μας η επίσκεψη στο ιατρείο μας να αποτελέσει μια ευχάριστη εμπειρία για τον μικρό ασθενή μέσα από μια ευχάριστη αλληλεπίδραση με το γιατρό και την ανώδυνη κλινική εξέταση.

  Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις παιδιατρικές ΩΡΛ παθήσεις, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.