Τι είναι η κυψελίδα, ποια η σημασία της και πότε δημιουργεί προβλήματα;
O έξω ακουστικός πόρος, που συνδέει το πτερύγιο του αυτιού με την τυμπανική μεμβράνη έχει την ιδιότητα του αυτοκαθαρισμού. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια της κυψελίδας (κεριού), που παράγεται φυσιολογικά από ειδικούς κυψελιδοποιούς αδένες του δέρματος. Η παρουσία αυτών των αδένων είναι το μόνο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου από το υπόλοιπο δέρμα του σώματος. Η κυψελίδα έχει λιπαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ επίσης βοηθάει στην παγίδευση σκόνης και άλλων στοιχείων προστατεύοντας την τυμπανική μεμβράνη από φλεγμονές και ίσως από τραυματισμούς.
Ενώ φυσιολογικά η κυψελίδα προωθείται προς τα έξω για να αποβληθεί από το αυτί, μερικές φορές συσσωρεύεται, αναμιγνύεται με νεκρά κύτταρα του δέρματος και τρίχες και δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε βύσμα κυψελίδας, προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων.
Τι συμπτώματα προκαλεί το βύσμα κυψελίδας;
Τα συμπτώματα από τη δημιουργία βύσματος είναι τα εξής:
- Αίσθημα πληρότητας (βουλωμένο αυτί)
- Ήπιος συνήθως πόνο
- Πτώση της ακοής που μπορεί να χειροτερεύει
- Εμβοές (βουητά)
- Κνησμός (φαγούρα)
- Έκκριση κυρίως κίτρινη ή καφέ που μπορεί και να μυρίζει
- Σπανιότερα ζάλη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου από βύσμα κυψελίδας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για τον ασθενή, ενώ το αίσθημα απώλειας ακοής από αιφνίδια απόφραξη (συνήθως μετά από μπάνιο) μπορεί να προκαλέσει άγχος και πανικό. Εντούτοις είναι μια πάθηση αθώα που δεν ενέχει κινδύνους για τον ασθενή.
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία βύσματος κυψελίδας;
Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να αναπτύσσουν βύσμα συχνότερα σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους για τους παρακάτω λόγους:
- Παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας κυψελίδας
- Πιο στενός έξω ακουστικός πόρος
- Έντονη τριχοφυΐα στον έξω ακουστικό πόρο
- Χρήση μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων που προωθεί την κυψελίδα βαθύτερα αντί να την απομακρύνει
- Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, ωτοασπίδων ή ακουστικών που παρεμποδίζουν τη φυσιολογική εξαγωγή της κυψελίδας
- Εργασία σε περιβάλλον με έντονη σκόνη ή άλλους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες
- Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν την πάθηση πιο συχνά γιατί η κυψελίδα είναι πιο σκληρή και πιο ξηρή
- Έντονη ξηρότητα του δέρματος σε παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση
Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;
Η διάγνωση είναι πάρα πολύ απλή και γίνεται γρήγορα με τον έλεγχο του έξω ακουστικού πόρου με μια εξέταση που καλείται ωτοσκόπηση και πραγματοποιείται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ).
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως στις περιπτώσεις που το βύσμα είναι ιδιαίτερα σκληρό, μπορεί να χρειαστεί για κάποιες μέρες προετοιμασία με σταγόνες που θα το βοηθήσουν να μαλακώσει και να αφαιρεθεί πιο εύκολα, ανώδυνα και με ασφάλεια. Ο καθαρισμός πραγματοποιείται από ΩΡΛ κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο προκειμένου ο καθαρισμός να είναι πλήρης, αλλά παράλληλα να αποφευχθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός τόσο του έξω ακουστικού πόρου, αλλά κυρίως της τυμπανικής μεμβράνης. Η αφαίρεση γίνεται κατά κανόνα με αναρρόφηση ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ειδικές λαβίδες ή άγκιστρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή πλύσεων στον έξω ακουστικό πόρο που εφαρμοζόταν παλαιότερα πλέον τείνει να καταργηθεί. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου όχι μόνο είναι αμφιλεγόμενη αλλά μπορούν να προκληθούν επιπλοκές όπως έντονη ζάλη, τραυματισμός/ φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου αλλά και διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης.
Υπάρχει τρόπος να προλάβω το σχηματισμό βύσματος κυψελίδας;
Σε περίπτωση που το αυτί σας παράγει μεγάλη ποσότητα κυψελίδας ή ο έξω ακουστικός πόρος σας είναι ιδιαίτερα στενός, δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να εφαρμόσετε προκειμένου να αποφύγετε τη δημιουργία βύσματος ή έστω να καθυστερήσετε την ανάπτυξή του. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:
- Χρησιμοποιήστε σταγόνες που μαλακώνουν την κυψελίδα ή λάδι 2 φορές την εβδομάδα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας
- Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας ή οποιουδήποτε άλλο μέσου για να καθαρίσετε τα αυτιά σας
- Περιορίστε το πλύσιμο μόνο στο πτερύγιο και όχι μέσα στο αυτί
- Όταν λούζετε να μαλλιά σας, μην αφήνετε το σαμπουάν να εισχωρεί και να παραμένει μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στον έξω ακουστικό πόρο που θα οδηγήσει σε σχηματισμό βύσματος κυψελίδας αργότερα.
- Εάν κολυμπάτε ή κάνετε κατάδυση, προσπαθήστε να μην παραμένει νερό μέσα στον έξω ακουστικό πόρο. Η παραμονή νερού μέσα στα αυτιά μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονώδεις διεργασίες, που θα προκαλέσουν υπερπαραγωγή κυψελίδας στη συνέχεια.
- Αντιμετωπίστε τις φλεγμονώδεις παθήσεις που εμπλέκουν το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου σας.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη συσσώρευση κυψελίδας μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γιατρό μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας.