Μικρολαρυγγοσκόπηση 

    Τι είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση και σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται; 

    Μικρολαρυγγοσκόπηση ονομάζουμε την χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και στόχο έχει τη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών.  Η χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου εξασφαλίζει τη λεπτομερή εξέταση του λάρυγγα και την αντιμετώπιση παθήσεων με πιο συχνές τους πολύποδες, τα θηλώματα και τις κύστες των φωνητικών χορδών όπως τη διαγνωστική βιοψία από ύποπτες βλάβες που εντοπίζονται συνήθως κατά την ενδοσκόπηση στο ιατρείο με σκοπό τον αποκλεισμό κακοηθειών με πιο συχνή τον καρκίνο του λάρυγγα.

    Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

    Αφού προηγηθεί ο καθιερωμένος προεγχειρητικός έλεγχος ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος θα σας ενημερώσει λεπτομερώς για τη διαδικασία της επέμβασης και της αναισθησίας. Ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα καλό θα είναι να τα έχουν διακόψει μια βδομάδα πριν το χειρουργείο πάντα σε συνεννόηση με τον θεράπων καρδιολόγο.  Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της συνήθως δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Αφού γίνει η διασωλήνωση από τον αναισθησιολόγο ο χειρουργός τοποθετεί ένα προστατευτικό μασελάκι για προστασία των δοντιών και ακολούθως εισάγει ένα μεταλλικό σωλήνα (λαρυγγοσκόπιο) για να εκθέσει το λάρυγγα. Ακολούθως τοποθετεί στην κατάλληλη θέση το χειρουργικό μικροσκόπιο και με ειδικά εργαλεία αφαιρεί τη βλάβη ή παίρνει βιοψίες από την ύποπτη εστία την οποία αποστέλλει για παθολογοανατομική εξέταση.  Κατά κανόνα ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο μετά από κάποιες ώρες. 

    Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση; 

    Η μικρολαρυγγοσκόπηση είναι μια κατά κανόνα ασφαλής και σύντομη επέμβαση, με σχετικά μικρή επιβάρυνση για τον ασθενή. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    • Υπάρχει μικρός κίνδυνος τραυματισμού κάποιου δοντιού ή της στοματικής κοιλότητας από την πίεση των εργαλείων ( ο ασθενής πρέπει να ενημερώνει για δόντια που κουνιούνται ή οδοντικές προθέσεις).
    • Η φωνή μετά το χειρουργείο μπορεί να μην είναι καλύτερη ή ακόμα και προσωρινά να είναι χειρότερη από πριν λόγω του τραυματισμού που γίνεται στις φωνητικές χορδές.
    • Μετά το ξύπνημα μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση στο λαιμό (σπάνια πόνος) ιδίως σε άτομα που λόγω ανατομίας δεν ήταν εύκολο να εκτεθεί ο λάρυγγας. Αυτό συνήθως κρατάει 1-2 ημέρες. Μπορείτε να λάβετε παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού σας.

    Τι να γνωρίζω πριν την επέμβαση; 

    Μια εβδομάδα πριν την επέμβαση πρέπει να αποφεύγονται πράγματα που ερεθίζουν τις φωνητικές χορδές όπως κάπνισμα, αλκοόλ, καφεΐνη. Σε περίπτωση που σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για παλινδρόμηση καλό θα είναι τα λάβετε κανονικά. Συχνός καθαρισμός του φάρυγγα, βήχας και δυνατές φωνές θα πρέπει να αποφεύγονται. Καλό θα είναι να προγραμματίσετε απουσία από τη δουλειά 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο ενώ μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω χρόνος για εργασίες που απαιτείται έντονη χρήση της φωνής (εκπαιδευτικός, δικηγόρος). Φροντίστε να είσαστε καλά ενυδατωμένος και πίνετε περίπου 2 λίτρα νερό τη μέρα για 1 εβδομάδα πριν το χειρουργείο. 

    Τι να προσέχετε μετά την επέμβαση;

     Αμέσως μετά την επέμβαση για τις πρώτες 72 ώρες απαιτείται πλήρης αφωνία. Δεν πρέπει να μιλάτε, να ψιθυρίζετε, να φωνάζετε δυνατά, να τραγουδάτε, να βήχετε ή να καθαρίζετε το φάρυγγα γιατί αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας. Για την επικοινωνία σας μπορείτε να γράφετε σε χαρτί ή να στέλνετε μηνύματα στο κινητό. Πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό το τη μέρα ενώ αποφύγετε καφεΐνη και αλκοόλ που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στις φωνητικές χορδές. Αποφύγετε το κάπνισμα και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους. Η δίαιτα είναι κανονική χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ενώ ο ασθενής δεν φέρει καμιά εξωτερική τομή, ράμματα ή μελανιά αφού όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από το στόμα. 

    Μετά τις 3 πρώτες ημέρες μπορείτε σταδιακά να ξεκινήστε να μιλάτε με προσοχή. Συγκεκριμένα αποφεύγουμε έντονη ομιλία, φωνές, βήχα, συχνό καθαρισμό του φάρυγγα, ψιθυριστή ομιλία ενώ συστήνεται να ξεκουράζετε τη φωνή σας μεταξύ των συζητήσεων πίνοντας αρκετά υγρά και συνεχίζοντας να αποφεύγετε καφεΐνη και αλκοόλ για περίπου 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η πλήρης επούλωση των φωνητικών χορδών μπορεί να διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες.

    Εάν πάσχετε από κάποια πάθηση του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών και επιθυμείτε να εξεταστείτε και να ενημερωθείτε κατάλληλα για τις θεραπευτικές επιλογές σας, κλείστε το  ραντεβού σας καλώντας στο 2310607003.