Ενδοσκόπηση Λάρυγγα

  Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα είτε με εύκαμπτα (μέσα από τη μύτη) είτε με άκαμπτα  (μέσα από το στόμα) ενδοσκόπια είναι μια από τις πιο συχνές εξετάσεις που γίνονται σε ένα ΩΡΛ ιατρείο προκειμένου να εξεταστούν δομές όπως ο φάρυγγας και ο λάρυγγας. Με την εξέταση αυτή διαπιστώνονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις και μπορεί να ληφθούν ιστοί για βιοψία ή και να αφαιρεθούν ξένα σώματα ή μορφώματα. Ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να εξετάσει με λεπτομέρεια όλες τις δομές της ανώτερης αναπνευστικής και πεπτικής οδού όπως τη μύτη, το ρινοφάρυγγα, το στοματοφάρυγγα, το λάρυγγα με τις φωνητικές χορδές και τον υποφάρυγγα.

  Ποια είναι τα οφέλη από τη συγκεκριμένη εξέταση;

  Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου με ακρίβεια της κινητικότητας και της μορφολογίας των φωνητικών χορδών. Η χρήση λεπτών ενδοσκοπίων και η καλή τοπική αναισθησία εξασφαλίζουν τη γρήγορη και ανώδυνη διενέργεια της εξέτασης, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από την πλευρά του ασθενούς και την άμεση επαναφορά του ασθενούς στις δραστηριότητες του.

  Ποιοι είναι οι λόγοι για να υποβληθώ σε αυτή την εξέταση;

  Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα πραγματοποιείται για τη διάγνωση των εξής παθολογικών καταστάσεων:

  • Συγγενείς παθήσεις του λάρυγγα σε παιδιά
  • Δυσφαγία και διαταραχές της κατάποσης
  • Μορφώματα φωνητικών χορδών όπως πολύποδες, οζίδια, κοκκιώματα
  • Λειτουργικές διαταραχές της φώνησης
  • Καρκίνος του λάρυγγα
  • Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

  Πώς γίνεται η εξέταση;

  Στην περίπτωση που η ενδοσκόπηση του λάρυγγα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια εύκαμπτου ενδοσκοπίου, η προετοιμασία είναι η ίδια με αυτή που περιγράφεται στην ενότητα της ενδοσκόπησης ρινός, ενώ συνήθως ψεκάζεται με τοπικό αναισθητικό και ο φάρυγγας για να μειωθεί η ευαισθησία από τη διέλευση του ενδοσκοπίου. Όταν χρησιμοποιείται άκαμπτο ενδοσκόπιο (μέσα από το στόμα) ο ιατρός θα σας ζητήσει να βγάλετε τη γλώσσα σας έξω από το στόμα την οποία και θα συλλάβει με γάζα.

  Η συνεργασία ασθενούς-ιατρού είναι απολύτως απαραίτητη για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης θα σας ζητηθεί να αναπνέετε ήρεμα και να προφέρετε κάποια φωνήεντα (εεε, ιιι) ενώ ο ιατρός θα ελέγχει την κινητικότητα και τη μορφολογία των φωνητικών χορδών σας, όπως και όλες τις υπόλοιπες δομές του λάρυγγα. Ο ιατρός θα λάβει φωτογραφίες ή και βίντεο για μελλοντική σύγκριση. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει ιστοτεμάχια για βιοψία ή και να αφαιρέσει κάποιο μόρφωμα ή ξένο σώμα.

  Είναι επώδυνη η ενδοσκόπηση του λάρυγγα και πόσο διαρκεί συνήθως;

  Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα τόσο με εύκαμπτο όσο και με άκαμπτο ενδοσκόπιο είναι μια εξέταση ανώδυνη. Η διάρκεια της κατά κανόνα δεν είναι μεγαλύτερη από 2-3 λεπτά.

  Τι να περιμένω μετά την εξέταση;

  Μπορεί να έχετε πικρή γεύση από το τοπικό αναισθητικό. Επίσης ενδεχομένως θα έχετε μια περίεργη αίσθηση στο φάρυγγα ή και αίσθημα πρηξίματος στο λαιμό, ωστόσο όλα αυτά θα υποχωρήσουν σύντομα. Μπορείτε μετά την εξέταση να επανέλθετε άμεσα στις δραστηριότητες σας ενώ συνήθως συστήνεται να μην καταναλώσετε φαγητό ή ρόφημα για περίπου μια ώρα μετά την εξέταση μέχρι να υποχωρήσει η επίδραση του τοπικού αναισθητικού.

  Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;

  Η εξέταση κατά κανόνα είναι απόλυτα ασφαλής και οι ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτήν είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η ρινορραγία είναι μια από αυτές (στις περιπτώσεις εύκαμπτης ενδοσκόπησης από τη μύτη), ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακή-αντιπηκτική αγωγή. Ενημερώστε τον ιατρό σας κατάλληλα σε περίπτωση λήψης τέτοιου είδους φαρμακευτικής αγωγής.

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα, για να σας λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα.