• 0

Ρινοπλύσεις

Τι είναι οι ρινοπλύσεις;

Οι ρινοπλύσεις ή αλλιώς πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι ένα είδος φροντίδας της μύτης, κατά την οποία η ρινική κοιλότητα ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό, προκειμένου να απομακρυνθούν ανεπιθύμητα στοιχεία και βλέννη και να διατηρηθούν υγιείς η μύτη και οι παραρρίνιοι κόλποι.

Πότε χρειάζεται να κάνω ρινοπλύσεις;

 • Μετά από χειρουργείο στη μύτη: Κάποιες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της μύτης αφήνουν την επιφάνειά της «τραυματισμένη». Η βλέννη που παράγεται από τη μύτη διατηρεί την «τραυματισμένη» περιοχή υγρή. Μερικές φορές η βλέννη μπορεί να ξηρανθεί και να δημιουργήσει κρούστα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επούλωση της περιοχής ή να αναπτυχθεί λοίμωξη. Οι ρινοπλύσεις βοηθούν στην απομάκρυνση των ξηρών κρουστών και επίσης ελαττώνουν την επιθυμία να φυσήξετε τη μύτη σας ή να απομακρύνετε τις κρούστες μηχανικά.
 • Μετά από ρινορραγία (αιμορραγία από τη μύτη): Μετά από ρινορραγία μπορεί να αναπτυχθούν κρούστες από ξεραμένο αίμα. Οι ρινοπλύσεις μπορούν να διατηρήσουν αυτές τις κρούστες μαλακές και να αποτρέψουν εκ νέου αιμορραγία.
 • Ρινίτιδα-ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα): Εάν έχετε επίμονη ή εποχιακή ρινίτιδα (φλεγμονή του εσωτερικού καλύμματος – βλεννογόνου – της μύτης),ή οξεία/χρόνια ρινοκολπίτιδα, οι ρινοπλύσεις βοηθούν να διατηρείτε καθαρά τα ρουθούνια σας, απομακρύνουν ερεθιστικά αλλεργιογόνα και άλλα ανεπιθύμητα στοιχεία, αποτρέπουν τη λοίμωξη του βλεννογόνου και επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης.

Πώς γίνονται οι ρινοπλύσεις;

 1. Για να φτιάξετε το διάλυμα των πλύσεων μόνη/-ος σας, βάζετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού σε ένα μπολ και προσθέτετε περίπου 600 ml νερό, που το έχετε βράσει και το έχετε αφήσει να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετείτε το διάλυμα στο χέρι σας ή σε ρηχό πιάτο, κλείνετε το ένα σας ρουθούνι με το άλλο σας χέρι και ρουφάτε το διάλυμα με το «ανοιχτό» ρουθούνι. Στη συνέχεια αφήνετε το διάλυμα να τρέξει πάλι έξω. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σύριγγα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία όσες φορές σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός σας για κάθε ρουθούνι ή μέχρι η μύτη να νιώθει πιο άνετα και να μην εξέρχονται άλλο ανεπιθύμητα στοιχεία όπως κρούστες. Εάν έχει περισσέψει διάλυμα, μπορείτε να κάνετε με αυτό γαργάρες και να τις φτύσετε. Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσετε και το ρινοφάρυγγα (το χώρο στο πίσω μέρος της μύτης). Δεν πρέπει να καταπιείτε αυτό το διάλυμα, γιατί θα σας φέρει τάση για έμετο.
 2. Ακόμα καλύτερα, οι ρινοπλύσεις μπορούν να γίνουν με συσκευές χορήγησης φυσιολογικού ορού, τις οποίες προτείνει ο γιατρός σας και προμηθεύεστε από το φαρμακείο. Πρόκειται συνήθως για ειδικά διαμορφωμένες συσκευές με ρύγχος, χωρητικότητας συνήθως 240 ml, που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή κατανομή του φυσιολογικού ορού μέσα στη ρινική θαλάμη, προσφέροντας έτσι το βέλτιστο κλινικό αποτέλεσμα. Οι συσκευές αυτές μπορεί να συνοδεύονται από φακελίσκους που περιέχουν έτοιμο το μίγμα αλατιού και σόδας, το οποίο διαλύετε μέσα στη συσκευή.

Αναλυτικές οδηγίες

 • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και στεγνώστε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία.
 • Παρασκευάστε το διάλυμα και βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά του έχουν διαλυθεί πλήρως.
 • Σκύψτε πάνω από το νεροχύτη, κρατώντας το κεφάλι σας λυγισμένο προς τα μπροστά. Αυτή η θέση θα φράξει το οπίσθιο τμήμα του λαιμού σας αποφεύγοντας έτσι την κατάποση του διαλύματος όπως και την πνιγμονή. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε ειδικό μπουκάλι ρινοπλύσεων, αφού σκύψετε πάνω από το νεροχύτη, στρίψτε το κεφάλι σας κατά 45 μοίρες περίπου ώστε το ρουθούνι στο οποίο γίνεται η πλύση να είναι ψηλότερα (πάνω) από το άλλο. Εφαρμόστε το ρύγχος της συσκευής αεροστεγώς στο ρουθούνι και πιέστε το μπουκάλι μαλακά, ώστε να προωθήσετε το περιεχόμενό του. Το διάλυμα θα εξέλθει από το άλλο σας ρουθούνι. Το στόμα πρέπει να είναι ανοιχτό και να αναπνέετε ήρεμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σημαντικές πληροφορίες

Μην ανησυχήσετε εάν καταπιείτε λίγο από το διάλυμα, δε θα σας βλάψει.

Επαναλάβετε τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός σας. Πρακτικά δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των πλύσεων που μπορείτε να κάνετε: μπορείτε να τις επαναλάβετε όσες φορές αντέχετε.

Η μύτη σας μπορεί να «τρέχει» μετά τις πλύσεις: αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς οι πλύσεις ενεργοποιούν τη φυσική διαδικασία καθαρισμού της μύτης.

Μετά τις πλύσεις φυσήξτε ελαφρά τη μύτη σας σε ένα χαρτομάντηλο.

Ξεπλύνετε τη συσκευή πλύσεων μετά από κάθε χρήση και στεγνώστε το εσωτερικό της με χαρτί.

Εάν περισσέψει διάλυμα, μην το κρατάτε για περισσότερες από 24 ώρες. Μην το αποθηκεύετε στο ψυγείο και μην το ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Είναι καλό να κάνετε τις πλύσεις 10-20 λεπτά πριν την εφαρμογή φαρμακευτικών σπρέυ. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των σπρέυ, καθώς εξασφαλίζεται ότι οι παραρρίνιοι κόλποι θα απορροφήσουν καλύτερα τις φαρμακευτικές ουσίες.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν ένα ισχυρότερο διάλυμα (υπέρτονο), όπως αυτοί με χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Αυτό το διάλυμα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού και σόδας διαλυμένων σε μικρότερη ποσότητα νερού.

Μια φορά την εβδομάδα αποστειρώστε τη συσκευή των πλύσεων (το μπουκάλι) βάζοντας ένα μέρος νερό και ένα μέρος υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ).

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τις ρινοπλύσεις, αφήστε το μήνυμά σας στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

  Add Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *